Het LIGHT-project werpt licht op onbewuste vooroordelen en onzichtbaar racisme in heel Europa

Het LIGHT-project heeft de ambitie om onbewuste vooroordelen en onzichtbaar racisme te bestrijden door concrete oplossingen te bieden om bewustwording over dit fenomeen te vergroten en tools aan te reiken aan jeugdwerkers in Europa. Het project wordt gecoördineerd door LICRA, de Internationale Liga tegen Racisme en Antisemitisme (Frankrijk), in samenwerking met haar Europese partners: KMOP – Education and Innovation Hub (Griekenland), Centro Per Lo Sviluppo Creativo Danilo Dolci (Italië), Stichting Radio La Benevolencija Humanitarian Tools Foundation (Nederland) en Stowarzyszenie Centrum Wspierania Edukacji i Przedsiębiorczości (Polen).

Het heeft tools ontwikkeld om op te treden tegen vooroordelen en onzichtbaar racisme:

  • Een toolbox met 30 pedagogische tools: deze resource biedt kernconcepten, leermethodologieën en innovatieve oefeningen om professionals te helpen
    bewustwording te creëren over onzichtbaar racisme en onbewuste vooroordelen bij jongeren en om discussies te stimuleren.
  • 7 zelfonthullende tests: deze interactieve tools maken het mogelijk om de eigen onbewuste vooroordelen van een individu te identificeren.

Daarnaast bieden de bewustwordings- en experimentatieworkshops voor jongeren concrete mogelijkheden om vooroordelen te herkennen, te analyseren en te deconstrueren, waardoor de uitingen van onzichtbaar racisme kunnen worden verminderd.

Een stralende toekomst – de volgende stappen van het LIGHT-project

Op basis van de resultaten die tot nu toe met deze tools zijn behaald, bereidt het LIGHT- consortium zich voor om het bereik en de impact van het project uit te breiden door:

  • De creatie van een MOOC-platform: een interactieve educatieve platform met gestructureerde inhoud om bewustwording te vergroten en de capaciteiten en kennis van jeugdwerkers over onbewuste vooroordelen en onzichtbaar racisme te versterken.
  • Een capaciteitsopbouwprogramma: een reeks leersessies om lokale actoren en jeugdhulpverleners uit te rusten om de LIGHT-bronnen effectief in het veld te
    implementeren.
  • Europese evenementen: de organisatie van conferenties, workshops en campagnes om goede praktijken te verspreiden, tools te delen en lokale gemeenschappen te betrekken bij de strijd tegen onzichtbaar racisme.

Impact meten voor verbetering

Het LIGHT-project zet zich in om ervoor te zorgen dat zijn middelen effectief en relevant blijven. Door zowel kwantitatieve als kwalitatieve indicatoren te gebruiken, zal het project zijn resultaten grondig evalueren, wat zorgt voor de continue verbetering en verfijning van zijn tools en methodologieën.

Een project voor een inclusiever Europa

Gedeeltelijk gefinancierd door de Europese Unie als onderdeel van het Erasmus+ programma, weerspiegelt LIGHT de gezamenlijke inzet van alle partners om gelijkheid, respect en diversiteit te bevorderen. Door innovatieve pedagogische tools te gebruiken en open discussies aan te moedigen, stelt het project jongeren en jeugdhulpverleners in staat om vooroordelen deconstrueren en onzichtbaar racisme aan te pakken.

Om meer te leren over LIGHT en de komende activiteiten, bezoek onze Website.